De thee van de Aristocraten
De oorsprong van Earl Grey gaat terug naar het begin van de 19e eeuw, toen Lord Charles Grey, een invloedrijke politicus, ontdekte dat de thee uit het noorden van Engeland niet te drinken was. Het probleem lag in het harde, kalkrijke water, dat de smaak van thee volledig bedierf. Het was een luxeproduct, en voor iemand van zijn statuur ondenkbaar om zo’n slechte kwaliteit thee te drinken.
Op zoek naar een oplossing vroeg Lord Grey advies aan een Chinese theespecialist genaamd Cheng. Met een arsenaal van kruiden, bloemen en aromatische ingrediënten maakte Cheng een unieke blend van zwarte thee uit de provincie Fujian. Door de toevoeging van de olie van bergamot, een citrusvrucht uit het zuiden van Italië, werd de thee niet alleen een heerlijke, bloemige smaak maar ook een subtiele citrusachtige geur.
De vernieuwde thee werd geserveerd op een feest ter ere van Lord Grey, en het was een doorslaand succes. De thee werd later vernoemd naar Lord Grey en kreeg de naam “Earl Grey”. Zijn zoon werd uiteindelijk de tweede Earl Grey en diende als Premier van Groot-Brittannië.
Een variant van de thee, met sinaasappelschil of korenbloem, werd “Lady Grey” genoemd, vernoemd naar zijn vrouw. Het is nu een van de meest geliefde theesoorten, met een legendarische smaak die wereldwijd bekend is.